9 Ekim 2022 Pazar

POLİTİK ÖRGÜTLENME - 1

 

Nerede bir toplum ya da grup varsa orada insan davranışlarını, insanlar arası ilişkileri düzenleyen kimin neyi, nerede ve nasıl alacağına ilişkin karar verme ve uygulama mekanizmalarından oluşan bir sistem vardır. Bu sistem, “politik örgütlenme” olarak tanımlanabilir Politik örgütlenme, bir toplumun kendi içindeki düzeni sağlamanın, denetim yoluyla bu düzeni sürdürmenin ve o toplumun diğer toplumlarla olan ilişkilerini yönetmenin en temel aracıdır

 

POLİTİKA VE TOPLUMSAL DÜZEN

 Politikaya ilişkin birbirini tamamlayan iki farklı tanım arasında bir ayrım yapmak toplumsal düzen-politika ilişkisini anlama açısından faydalı olabilir.

 Birinci tanımda politika, bireyler veya gruplar arası bir rekabettir; toplumdaki değerlerin paylaşımında çatışma, mücadele ve asıl olarak da iktidarı ele geçirme ve kullanmadır .

 İkinci tanıma göre politika, bir sistem olarak görülebilir ki, toplumun tümünü ilgilendiren veya toplumu oluşturan birimler arasındaki ilişkileri son aşamada meşru yola dayanarak düzenleyen faaliyetler bütünüdür.

 Birinci tanım, politikanın rekabete çatışmaya ilişkin boyutuna vurgu yaparken ikinci tanımda politika, düzenleyici ve bütünleştiricidir.

  

POLİTİKA, GÜÇ VE POLİTİK ÖRGÜTLENME

 Hem bireyler ve gruplar birbirleri üzerinde hem de toplum insanlar üzerinde güç uygulayabilir.

 örnek: •Vergi, cezalandırma vb. kurumsallaşmış bir takım kısıtlamalar toplumun bireyler üzerinde güç kullanımına örnek teşkil eder.

 Güç ve otorite her zaman birlikte bulunmak zorunda da değildir. 

Güç, bireylerin ya da grupların ikendi isteklerini başka birey ya da grupların istekleri dışında da olsa yaptırabilme yeteneği, nüfuz kullanımıdır.

  Otorite ise saygınlık, kurumsal statü ve benzer etkenlerden kaynaklanan örtük bir kabulle gerçekleşen daha hafif bir güç anlamına gelir.

  Sosyolog Max Weber’e göre otorite, doğal karşılanan ve meşrulaştırmaya ihtiyaç duymayan bir nüfuz kullanımına işaret ederken gücün özünün sürekli olarak sorgulanması ve savunulması gerekmektedir.

 Örnek: •Bazı toplumlarda bireyler güç değil, otorite kazanabilirler. 

Başkalarının davranışını etkileyebilirler ama bir yaptırım dayatamazlar.

 Devlet yönetimli toplumlarda görevliler hem güç hem de otorite kullanabilirler.

 ***Bütün toplumlar politikanın farklı alanlarına katılım için grup üyeliği, yurttaşlık, yaş ve benzeri bazı genel ölçütler belirlemiştir.

Toplumlar karmaşıklaştıkça politik statüler edinmeyi ve politik karar alma sürecine katılımı belirleyen ölçütlerin sayısı da artmaktadır.

 Devlet tipli örgütlenmelerde yukarıda sayılan ölçütlerin dışında etnisite, din, sınıf, zenginlik ve eğitim düzeyi gibi değişkenlerin de politik statüler edinmeyi ve karar alma süreçlerine katılımı belirlediği görülebilmektedir.

 Resmî nitelikli politik karar alama sürecinin dışında olmak, katılım imkânından tamamen yoksun kalındığı anlamına da gelmez olmak, katılım imkânından tamamen yoksun kalındığı anlamına da gelmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  ŞAMANİZMİN BİLİMSEL ARKA PLANI     Bugün birçok ülkede bilimsel çalışmalar disiplinlerarası bilimsel araştırmalar şeklinde yürütülme...